Republika Češka: Posebne subvencije za poljoprivredu i prehrambenu industriju

Zemlja partner ovogodišnjeg novosadskog poljoprivrednog sajma, koji se prvi put pod nazivom Expoonline odvija virtuelno, je Češka Republika. Na konferenciji pod nazivom „Poljoprivreda u 2021. – podsticaji za perspektivu“ njegova ekselencija ambasador Republike Češke u Srbiji Tomaš Kuhta, ambasador Republike Češke u Srbiji ovom prilikom sublimirao je poslednjih šest meseci, koliko i traje nepovoljna epidemiološka situacija izazvana virusom Kovid – 19, u agraru njegove zemlje.

-Kada govorim o prehrambenoj industriji u Češkoj, ona trpi velike gubitke zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata. Pad prometa beleže svi sektori proizvodnje, pre svega tradicionalna proizvodnja piva. Uprkos svim poteškoćama uspeli smo da održimo dovoljan nivo proizvodnje hrane. Ekološki poljoprivrednici i proizvođači organske hrane takođe su pogođeni ovom pandemijom kao i ostali poljoprivrednici i suočavali su se sa sličnim problemima, prevashodno smanjenog plasmana zbog ograničavanja vremena prodaje i kretanja ljudi, nedostatka sezonskih radnika iz inostranstva ili problemom rešavanja ekonomske situacije njihovih preduzeća i potrošenim zalihama, rekao je ovom prilikom Kuhta i naglasio da svi koji su mogli koristili su državne subvencije koje su isplaćivane kroz programe Kovid. Češki poljoprivrednici su bili prinuđeni da operativno rešavaju probleme nastale zbog ove pandemije poput obavezne primne zaštitinih mera i obezbeđivanje kontinuirane isporuke njihovih roba potrošačima.

Prema Kuhtovim rečima Ministarstvo poljoprivrede Republike Češke kao i proletos koristi sve dostupne mehanime za ublažavanje posledica pandemije uključujući i povećanje prehrambene samodovoljnosti kroz povećanje budžeta za 22 miliona evra. Ovaj novac namenjen je nacionalnim subvencijama i obezbeđen je iz internih rezervi resora.

-U drugoj polovini ove godine na poljoprivredu Češke više od kovida utiču loši meteorološki uslovi koji su, primera radi smanjili prinose šećerne repe, krompira i kukuruza. Ratari se suočavaju sa jako natopljenim njivama što je izazvalo kašnjenje žetve, pojavu štetočina i bolesti i odlaganje pripreme zamlje za prolećnu setvu. Loše vreme uticalo je i na setvu ozimih kultura. Sem pomenutog sektora šećera Češka je sačuvala obim obim proizvodnje i relativno stabilne cene u ovoj proizvodnoj godini, objasnio je Kuhta.

O daljim planovima i merama koje Republika Češka preduzima, njegova ekselencija Tomaš Kuhta rekao je da ova zemlja finansijski pomaže pogođena preduzeća u formi pomoći zaposlenima ili podsticajima za očuvanje ekonomskog postojanja preduzeća kao i da češka vlada čvrsto veruje da će uspeti da prevaziđe ovu situaciju kao i da će stabilizovati prehrambeni sektor uprkos pretrpljenim gubicima u ovoj godini.

-Situacija u oblasti poljoprivrede u velikoj meri će zavisiti od ukupnog ekonomskog razvoja i kupovne moći stanovništva. U slučaju pada u privredi najverovatnije će doći do prekida u rastu tržišta organske hrane jer je ona skuplja u odnosu na hranu iz konvencionalne proizvodnje. Sa padom kupovne moći stanovništva zbog pogoršane ekonomske situacije doći će i do smanjenja potražnje skupljih namirnica. Istovremeno, postoji i prostor za povećanja potražnje za organskom hranom zbog promena u shvatanju ličnog zdravlja kod dela populacije na koji je uticala aktuelna pandemija. Ukoliko prehrambeni sektor uspe da ovu priliku uhvati to bi delimično smanjilo negativne posledice. Prioritet resora je da se i u 2021. godini ublažavaju gubici prouzrokovani pandemijom u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru. Novi program, pokrenut u novembru, zove se „Subvencija agrikovid“ i namenjen je proizvodnji u prehrambenoj industriji. Uopšteno gledano, zbog pandmije prouzrokovane virusom Kovid – 19, povećan je budžet nacionalnih subvencija za 2021. godinu, objasnio je Tomaš Kuhta.

Prema njegovim rečima poljoprivrednom sektoru sigurno će pomoći povećanje kvota za radnike u okviru programa za ekonomske migracije, odnosno za sezonske radnike iz inostranstva.
Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar