Ruralni turizam – šansa za seoska domaćinstva

 

Potencijali za razvoj seoskog ili ruralnog turizma u Srbiji su veliki.

Ruralni turizam je specifičan oblik turizma koji podrazumeva skup aktivnosti, usluga i dodatnih sadržaja ruralnog stanovništva na porodičnom gazdinstvu u cilju privlačenja turista i stvaranja dodatnog prihoda.

 

ČITAJTE I: Učešće organske proizvodnje u razvoju ruralnog turizma u Srbiji

 

 

Ruralni turizam, kao što je već navedeno, dotiče dve važne privredne grane poljoprivredu i turizam, gde se kombinovanjem različitih aktivnosti, a u cilju zadovoljenja potreba turista, formira specifičan oblik turističkog proizvoda.

Za ruralni turizam važna je tradicija, kulturne vrednosti, odnos prema prirodi, specifičnosti određenog područja, istorija, ali ključni nosilac interpretacije svih vrednosti je čovek, domaćin/domaćica.

Pri tome seoski turizam je značajan u aktivaciji i održivom razvoju ruralnih područja jer pomaže očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja, štiti okolinu, jača autohtonu, tradicionalnu i ekološku proizvodnju i pomaže razvoju ruralnih krajeva na osnovu održivog razvoja.

Koncepcija održivog razvoja podrazumeva uravnotežen ekonomski, socijalni i kulturni razvoj bez ugrožavanja životne sredine, čime će se i budućim generacijama omogućiti da se razvijaju na istom ili višem nivou.

Ruralni turizam pruža mogućnosti na kojima se može bazirati lokalna i regionalna strategija. Zbog toga, njegov uspešan razvoj zavisi od strateške saradnje koja uključuje širok spektar interesnih grupa. Efektivna partnerstva javnog i privatnog sektora su osnova za održivi razvoj.

Bavljenje seoskim turizmom izgleda na prvi pogled vrlo jednostavno.

Ipak, prijem gostiju, ugošćavanje i kreiranje turističke ponude zahtevan je i intenzivan posao koji iziskuje dosta osobnog angažmana i odricanja.

Sve više turista želi da boravi na ruralnim turističkim destinacijama, sve više njih se odlučuje za kraća putovanja i boravak u jedinstvenom prirodnom okruženju, daleko od gradske gužve i sve više gostiju želi da upozna kulturu različitih delova Srbije i uživa u tradicionalnim specijalitetima, domaćoj hrani i pićima.

Nove, neistražene destinacije izazivaju sve veće interesovanje. Tu je šansa i za područja koja su nedovoljno razvijena. Korišćenjem podsticaja koji su aktuelni preko Ministarstva poljoprivrede u okviru „Pravilnika o podsticajima za unapređenje ekonomskih aktivnosti na selu kroz podršku nepoljoprivrednim aktivnostima“ i IPARD II fondova – Mere 7.

Bavljenje seoskim turizmom domaćinima omogućava upošljavanje svih članova domaćinstva, kao i prodaju poljoprivrednih proizvoda i namirnica koje su sami proizveli.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 

Domaćin treba da odredi kome će se obraćati svojim marketingom i koji je motiv koji navodi turiste da izabere ono što on nudi, a ne neku drugu ponudu. U ovu svrhu treba da se razjasne potrebe klijenata i njegove karakteristike, odnosno ciljna grupa, što će olakšati prenošenje informacija o ponudi koja je spremna da zadovolji različite potrebe turista.

Izvor: PSSS Srbije

Piše: Dejan Stefanović

Foto: Agroportal – znanje je moć

Ostavite komentar