Sastanak ambasadora Islamske republike Iran i predstavnika Zadružnog saveza Vojvodine

 

Delegacija Islamske republike Iran na čelu sa ambasadorom Rašid Hasanpur Baei-om i prvim savetnikom Davud Zamanijanom posetila je Zadružni savez Vojvodine u čijim prostorijama je održan sastanak sa delegacijom Saveza na čijem čelu je bila predsednica ZSV mr Jelenom Nestorov Bizonj.

U delegaciji ZSV bili su Dušan Tadić, predsednik Skupštine Saveza, Miloš Vuković, predsednik Upravnog odbora Saveza i direktor Opšte zemljoradničke zadruge “Zadrugar” iz Bača, Vojislav Mrkšić, član Upravnog odbora Saveza i direktor Zemljoradničke zadruge “Mrkšićevi salaši” iz Srpskog Itebeja, Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora Zemljoradničke zadruge “Sloga” iz Krajišnika, Duško Mijić, direktor Zemljoradničke zadruge “Agronom-Despotovo Pivnice” iz Pivnica, Nandor Vereš, direktor Zemljoradničke zadruge “Agrosoj” iz Neuzine, prof. dr Zoran Keserović, sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu i Predrag Đurović, predsednik kompanije “Žitopromet mlin” a.d. iz Sente.

 

 

 

ČITAJTE I: Obaveštenje za zadruge

 

 

 

Učesnici ovog susreta razmatrali su mogućnosti saradnje između Islamske Republike Iran i Vojvodine u oblasti trgovine i robne razmene dveju zemalja.

Mr Jelena Nestorov Bizonj na početku sastanka zahvalila se predstavnicim iranske ambasade na poseti, predstavila rad Zadružnog saveza Vojvodine, kao i mogućnosti saradnje sa zemljoradničkim zadrugama na teritoriji Vojvodine.

– Vojvođanski zadrugari veoma su zainteresovani da svoje poljoprivredne proizvode, prvenstveno kukuruz, plasiraju na iransko tržište koje ima velike potrebe za ovom poljoprivrednom kulturom, dok na domaćem tržištu postoji potreba za mineralnim đubrivima shodni činjenici da je Iran jedan od najvećih svetskih proizvođača, rekla je Nestorov Bizonj.

Da bi se saradnja dveju zemalja uspešno realizovala, potrebno je prvenstveno stvoriti preduslove na međudržavanom nivou, kao i informisati se o najpogodnijim uslovima vezanim za logistiku i transport proizvoda.

Njegova ekselencija Rašid Hasanpur Baei, ambasador Islamske republike Iran izrazio je zahvalnost delegaciji Zadružnog saveza Vojvodine na pozivu i istakao značaj potencijalne saradnje Irana sa Vojvodinom, koja ima najveći poljoprivredni potencijal u Srbiji.

-Postoje kapaciteti sa obe strane za saradnju, potencijalnu robnu razmenu, s obzirom na to da je Islamska republika Iran jedan od najvećih proizvođača mineralnih đubriva, a obiluje naftom koju mogu da plasiraju na tržište Republike Srbije.  Takođe, mi imamo potrebe za uvozom kukuruza, pšenice, jestivog ulja i drugih proizvoda o to u velikim količinama, rekao je ambasador Irana.

On je naglasio značaj Zadružnog saveza Vojvodine za uspostavljanje dugotrajne saradnje između vojvođanskih poljoprivrednika i iranskih privrednika. Na sastanku u Savezu su se obratili Zoran Jerković, predsednik Upravnog odbora Zemljoradničke zadruge Sloga Krajišnik, i inicijator sastanka, direktori zemljoradničkih zadruga Miloš Vuković i Duško Mijić, kao i prof. dr Zoran Keserović.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Na kraju ovog susreta zaključeno je da ima velikog prostora za saradnju Islamske republike Iran i Vojvodine, jer postoje interesi sa obe strane. Predloženo je da se u narednom periodu sastanu privredna delegacija iz Islamske republike Iran, i delegacija vojvođanskih zadrugara kako bi našli najoptimalnije rešenje za realizaciju zajedničkih interesa.

Piše: Jasna Bajšanski

Ostavite komentar