Slovenija kupuje svu pšenicu proizvedenu u zemlji

 

Slovenačka Agencija za robne rezerve će otkupiti svu pšenicu koju domaći poljoprivrednici proizvedu ove godine kako bi se obezbedile zalihe hrane i stabilizovale cene.

Otkup pšenice, meru koju su poljoprivrednici tražili od vlade, trebalo bi da stabilizuje otkupne cene i indirektno kontroliše maloprodajne cene.

 

 

 

ČITAJTE I: ZSV: Ukinuti kvote na izvoz pšenice, regresirati gorivo i povećati subvencije

 

 

-Nažalost, situacija u svetu, posebno u Ukrajini, svakim je danom sve lošije, što se vidi ne samo po ceni nego i dostupnosti hrane, izjavio je premijer Slovenije Robert Golob.

Pored otkupa pšenice, poljoprivrednici će dobiti pomoć od 22 miliona evra, uključujući subvencije za gorivo, đubrivo i druga sredstva.

-Želimo da pomognemo polprovrednicima smanjenja njihovih troškova, a istovremeno želimo da se u potpunosti zadržimo u Sloveniji, rekao je Golob.

Plan je, kako je objasnio, da Slovenija dočeka jesen sa većim robnim rezervama nego inače, „jer ne predstoji sasvim normalna zima“ i treba da se pripremi za to.

-Radije ćemo da kupimo pšenicu direktno od poljoprivrednika nego da kupujemo od trgovaca na jesen i da platimo znatno više, rekao je Golob i najavio da će narednih sedmica početi direktne pregovore sa uzgajivačima pšenice.

Ministarstvo poljoprivrede i da nadgleda cene 15 proizvoda, kako je Golob istakao proizvod ne predstavlja regulaciju cene.

-Cene neće određivati vlada nego prodavci, a vlada će se pobrinuti da cene budu slične i javno poznate, rekao je Golob.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

U Sloveniji je u junu inflacija bila 10,4%, najveća u proteklih 26 godina. Cene goriva su već neko vreme regulisane, ali ovo je prva mera koja se direktno odnosi na rast cene hrane.

 

Izvor: Euroactiv.com

Ostavite komentar