Sova buljina vraćena u divljinu Vršačkih planina

Mlada ženka sove buljine (Bubo bubo), koja je početkom januara pronađena iznemogla na jednoj deponiji u okolini Smederevske Palanke, posle jednomesečnog oporavka, uspešno je puštena na slobodu kod Starog Kamenoloma na Vršačkim planinama.

Bio je to pravi nesvakidašnji doživljaj čak i za stručnjake ornitologe jer je prava retkost biti u bliskom susretu sa ovom retkom i strogo zaštićenom vrstom ptice, čiji raspon krila dostiže i do 1,7 metara.

Ovu sovu buljinu u lošem stanju su pronašli meštani, koji su o tome obavestili Milivoja Vučanovića rendžera u PIO „Vršačke planine“. Kasnije se ispostavilo da ju je, pre manje od godinu dana, baš on markirao i prstenovao, dok je još bila u gnezdu, u okolini Srebrnog jezera.

-Uzrok iznemoglosti sove najverovatnije je bio taj što je pojela zatrovanog pacova. Doza otrova nije bila dovoljna da je ubije, ali jeste da joj parališe mišiće, zbog čega nije mogla da leti. Srećom, relativno brzo je uspela da povrati izgubljenu kilažu, sada ima oko 3.2 kilograma, i da se potpuno oporavi“, rekao je Vučanović.

-Celu akciju oporavka i puštanja sove buljine je koordinisao i organizovao Pokrajinski zavod za zaštitu prirode u saradnju sa kolegama iz PIO „Vršačke planine“ i Zavoda za zaštitu prirode Srbije. Veterinar je pregledao pticu i utvrdio da je spremna za puštanje, te su se stekli uslovi za njen povratak u prirodu, izjavio je Ilija Miljković, stručni saradnik za zaštitu prirode iz Pokrajinskog zavoda.

-Među svim vrstama sova, buljina je jedna od posebnih i najneverovatnijih, pre svega zbog svoje veličine, to je naveća sova Evrope. Posebna je i zbog veoma krupnih ušiju, ali posebno zbog velikih očiju drečavo narabdžaste boje. Inače, u Vojvodini ima tek desetak aktivnih parova sova buljina, koje se uglavnom gnezde na zemljanim ili stenovitim liticama u blizni Dunava. Upravo zato je neophodno svakoj jedinki posvetiti posebnu pažnju, kao što je to sada bio slučaj, izjavio je mr Nikola Stojnić, ornitolog iz Pokrajinskog zavoda.

Akcija puštanja sove buljine je odlično protekla. Odlučeno je da se vrati u divljinu baš na Vršačkim planinama, jer je vazdušnom linijom to mesto udaljeno svega četrdesetak kilometara od mesta na kom se izlegla, i veoma lako može da se vrati ukoliko to bude želela.

Tekst I foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Ostavite komentar