STIG: Protest 2. avgusta zbog suncokreta i neefikasnih mera Vlade

 

Poljoprivrednici okupljeni u udruženju Stig, nezadovoljni pre svega trenutnom situacijom sa cenama suncokreta ali i opštim stanjem u agraru, zakazali su protest za 2. avgust, kada će blokirati puteve u okolini Požarevca.

 

 

 

ČITAJTE I: Evropa: Holandski poljoprivrednici protestuju, bacaju đubrivo na autoputeve

 

 

 

 

Predsednik udruženja Stig Nedeljko Savić. koji zastupa poljoprivrednike Braničevskog okruga, naglašava u izjavi za Agrosmart da ratari nemaju problem sa uljarima i da protest nije zbog njih već zbog neadekvatnih, zakasnelih ili izostalih mera Vlade Srbije.

-Od novembra apelujemo na nadležne da preduzmu mere za sprečavanje eskalacije problema u poljoprivredi. Prvo smo upozoravali na enormno visoke cene inputa u proizvodnji, pa na cenu pšenice, pa smo išli na sastanak u Robne rezerve, potom u kabinet predsednika Srbije. Od svih obećanja donete su mere koje nisu dale rezultate, što je bilo jasno i kada su donošene. Robne rezerve izašle su sa otkupnom cenom i količinama pšenice kasno, kada su ratari već uskladištili hlebno žito u kučni lager ili kod skladištara koji nisu u sistemu Direkcije za robne rezerve. Tako su umesto 131.000 tona otkupile 108.000 tona. A ukidanje zabrane izvoza takođe je stiglo u nevreme, kada izvoz i nije bio moguć – objašnjava Savić.

Dodaje da kukuruza bukvalno neće biti, a poslednji novac će ratari dobiti od suncokreta.

-Vlada je skinula zabranu izvoza pšenice i kukuruza, ali šta ćemo sa suncokretom. Svi smo polagali nade u suncokret, a sada se pominju otkupne cene koje su daleko ispod realnih. Suncokret je glavna tema –  dozvolili su izvoz 4.000 tona i te mere nisu dale efekat – kazao je Savić.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

On naglašava da je udruženje Stig odbilo da se sastaje sa uljarama, kako im je preporučeno iz Ministarstva poljoprivrede,

Piše: V. Velisavljev

Izvor: Agrosmart

Foto: Pixabay

Ostavite komentar