U Srbiji moguća nestašica nekih sorti semenskog kukuruza

Na tržištu semenskog kukuruza u Srbiji ove godine će verovatno nedostajati dovoljne količine i traženih sorti kukuruza jer ga još nema dovoljno u prodaji, rekli su proizvođači i uvoznici te robe.

Stručni saradnik doradnog centra BSP iz Srbobrana Miroslav Malešević rekao je da je za ovogodišnju setvu kukuruza na oko milion hektara u Srbiji potrebno oko 20.000 tona semena.

– Nadležne institucije i laboratorije treba da pojačaju kontrolu kvaliteta uvoznog semena kukuruza kako ne bi ušlo seme slabije klijavosti i lošije genetske čistoće – rekao je Malešević za Betu.

Rukovodilac Odeljenja za marketing u Institutu za kukuruz „Zemun Polje“ Života Jovanović ocenio je da semenski kukuruz možda neće nedostajati po količini, već po vrstama pojedinih hibrida.

– Sada su najtraženije sorte hibrida sa kraćom vegetacijom i pogodnošću za berbu kombajnom, jer nema dovoljno radne snage – rekao je Jovanović.

Dodao je da je Srbija do 2002. godine proizvodila dovoljno semenskog kukuruza za domaće potrebe, a da su tada na tržište ušle inostrane firme koje ga uvoze. To je, prema njegovim rečima, razlog zašto su domaće firme morale da nađu tržište za svoju robu u inostranstvu.

Institut za kukuruz Zemun polje, kako je rekao, danas tu robu izvozi u dvadesetak zemalja i spreman je da domaćem tržišetu ponudi seme kukuruza za oko 250.000 hektara. On je rekao da je semenski kukuruz tog Instituta poskupeo oko 300 dinara u odnosu na prošlu godinu.

Direktor firme KWS Srbija Pavle Sklenar izjavio je da je ta firma pripremila količinu semena koja je okvirno za 10% veća od plana za 2021. godinu.

– Manja ponuda od tražnje na tržištu možda je i posledica povećanog interesovanja za setvu kukuruza zbog dobre cene koja je za nekih 30% viša nego prošle godine – rekao je Sklenar.

Dodao je da će na tržištu možda nedostajati najtraženiji hibridi kukuruza, jer se oni tradicionalno uvek prvi i prodaju.

Cena semenskog kukuruza koji isporučuje KWS na tržište Srbije ove godine je, kako je rekao, za 100-200 dinara po vreći viša u odnosu na prethodnu godinu

KWS Srbija, prema njegovim rečima, proizvodi najveći deo semena kukuruza u Srbiji, a određene manje količine uvozi iz Mađarske i Francuske.

Izvor: Beta

Ostavite komentar