Uljana repica je sve više izvor biljnih proteina

 

Uljana repica je tržišno izuzetno perspektivna industrijska kultura. Zahteva od poljoprivrednika poznavanje tehnologije proizvodnje i preciznu mehanizaciju.

-Ovo promenljivo vreme ne pogoduje u potpunosti pripremi uljane repice za zimu jer ona iznad 5 stepeni (nadzemni deo) i 2 stepena (podzemni deo) nastavlja da raste. Ona je sad u fazi kaljenja i skupljanja hranljivih materija u listu kako bi bila bolje pripremljena za zimu, rekla je stručnjak na novosadskom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo Ana Marjanović Jeromela govoreći o napredovanju uljane repice i probleimima koji nastaju u vezi sa tim.

Dodala je da se stručnjaci i poljoprivrenici nadaju da neće biti naglih zahlađenja ili barem da će, ako ih bude, biti praćena snežnim pokrivačem koji bi zaštitio uljanu repicu.

 

 

ČITAJTE I: Zdravstveno stanje useva uljane repice

 

 

Uslovi za setvu za ovu kulturu nisu bili dobri jer je duži period u toku nicanja bio bez padavina. Ono što kod nje predstavlja problem su visoke temperature a ne niske i dugački periodi izrazito viskih odnosno niskih temperatura tj. neravnomerni raspored temperatura i padavina.

 

 
Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Sve je značajnija proizvodnja biljnih uljanih vrsta i uljane repice među njima, ne samo u prerađivačkoj industriji već, kad je u pitanju uljana repica i u proizvodnji biljnih proteina koji će nadomestiti sve više životinjske proteine i dodatno sprečiti zagađenje životne sredine, rekla je Jeromela.

Piše: Stevan Davidović

Izvor: RTV

Foto: Pixabay

Ostavite komentar