Zašto su ulaganja u setvu pšenice veća čak za 50 odsto?

 

Prema podacima republičkog Zavoda za statistiku cene repro materijala, sredstava za rad i usluga u poljoprivredi su u trećem kvartalu ove godine povećane za 16,7 odsto u odnosu na isti period lane. Zbog stanja na svetskim berzama, cenovni maksimumi su beleženi u oktobru i novembru za mineralno đubrivo i dizel gorivo, pa će tek statistika za poslednji kvartal pokazati koliko je koštala proizvodnja ove godine. Veća ulaganja podstakla su poskupljenja proizvoda.

Deset tona krompira i pet tona kupusa koliko je ove godine proizveo Miodrag Milin iz Taraša je manje za oko polovinu nego lane, a zbog gubitaka u prinosu nije nezadovoljan.

-Cena je bila solidna, od pedeset do osamdeset dinara je bio krompir, a kupus šesdeset-sedamdeset, zadovoljan je Miodrag Milin, povrtar iz Taraša.

Stručnjaci navode da ovo treba da pokrene proizvođače da ulažu u povećanje proizvodnje, jer samo tako mogu parirati robi iz uvoza koja neminovno dolazi kada se prodaju domaće zalihe.

-Da po jedinici površine rađa mnogo više i da budemo konkurentni. Da nam ne dolazi krompir iz Belorusije i Holandije, smatra Drago Milošević, s Agronomskog fakulteta u Čačku.

Proizvodna godina u ratarstvu počinje setvom pšenice. Zbog skupljeg repromaterijala poslednja procena je da su ulaganja u setvu hektara pšenice 50 odsto veća nego lane.

 

ČITAJTE I: Redukcija đubriva iscrpljuje zemljište

 

-Mineralno đubrivo je poskupelo čak više od tri-četiri puta u odnosu na neke cene pre nekoliko meseci. Da se taj trend nastavlja, a da postoji problem nestašica potencijalnih, znači za određene vrste mineralnih đubriva, navela je Jelena Nestorov, predsednica Zadružnog saveza Vojvodine.

Stočari koji imaju grla u tovu računicu vežu za cenu kukuruza. Granica rentabilnosti od 25 dinara za kilogram, prevaziđena je sredinom septembra, a trenutnih 26 dinara i 30 para za kilogram ugrožava proizvođače koji imaju do deset grla.

-Ako to ode preko trideset dinara onda smo svi u problemu. Za sada imate balansiranje zamene za odgovarajuće komponente u hrani, ali vi ne možete energiju i proteine zameniti ničim nego tamo gde ih ima, a to gde ih ima je skupo, upozorava Čedomir Keco iz udruženje tovljača goveda „Agroprofit“

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Jedan od načina da se pomogne poljoprivrednicima u narednoj godini je podrška iz agrarnog budžeta. Predviđeno je da bude veći nego ove godine za 17 odsto, a od 62 milijarde dinara koliko je planirano, 81 odsto je namenjeno za subvencije.

Autor: Mile Novaković

Izvor: RTS

Ostavite komentar