Užice: „Žestival“ objedinjuje tradiciju, kulturno nasleđe i prirodu

 

U Užicu je u toku Međunarodni festival prirode i kulturnog naseđe „Žestival 2021“, koji ove godine ima nešto drugačiji organizacioni koncept u odnosu na prethodnih pet.

U naredih osam dana koliko traje, festival će objediniti tradiciju, kuturno nasleđe i prirodu. Izložbeno-sajamski dan je u nedelju 29. avgusta, poslednjeg dana manifestacije, kada su na gradskom trgu u vremenu od 12 do 18 časova promocija i degustacija voćnih rakija i drugih autentičnih i tradicionalnih proizvoda užičkog kraja. U 15 časova na istom mestu, Pekara „Šuljaga“ će sa gostima festivala podeliti  najveću na svetu „lepinju sa sve“.

-Ove godine poseban akcenat i fokus stavljamo na kulturno nasleđe, ali ne zaboravljamo ni ono od čega smo krenuli, a to je promocija autentičnih i tradicionalnih proizvoda iz našeg kraja. Užički kraj obiliju  elementima kulturnog nasleđa i materijalnog i nematerijalnog, i mi to najpre moramo sačuvati, ali i iskoristiti u kulturne, umetničke, turističke  svrhe. Žestival će svakako tome dati svoj doprinos- kaže Branislav Mitrović, predsednik Organizacionog odbora „Žestivala“.

Tokom festivala, građani će moći da uživaju i u brojnim koncertima, a na programu su i tribine, poslovni susreti, kao i boemsko veče u znak sećanja na znamenite Užičane. U organizacionom odboru kažu da je  Manifestacije najpre osmišljena kao poslovni događaj koji afirmiše i ohrabruje proizvođače autentičnih proizvoda, spravljanih na tradicionalan način da svoje proizvode iznesu na tržište.

– Želimo da podržimo i podstaknemo naše lokalne proizvođače koji spravljaju autentične tradicionalne proizvode, na jedan starinski način, ali oplemenjene i obogaćene novim sadržajem, ambalažom i marketingom. Svake godine naši lokalni prozvođači i voćnih rakija, džemova i sireva, narodnih nošnji, suvenira su sve bolji i bolji u tome i imaju sve bolje i veće tržište. Jedan od ciljeva „Žestivala“, kao poslovnog događaja, jeste i da poveže naše lokalne proizvođače sa trgovinskim centrima, hotelijerima, restoranima. Takođe je i priroda poseban segment na koji želimo da ukažemo, pa smo jedan ceo dan posvetili tome- kaže Mitrović.

Pored proizvođača iz užičkog kraja na „Žestivalu“ će izlagati i proizvođači iz drugih delova Srbije, kao i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Inače prvi „Žestival“ kao festival voćnih rakija organizovan je 2006, pa obnovljen 2016. nakon deset godina pauze. Manifestaciju organizuje Grad Užice u saradnji sa Regionalnom privrednom komorom, Regionalnom razvojnom agencijom, Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom, Turističkom organizacijom regije zapadna Srbija, Turističkom organizacijom grada Užica,  kao i Poslovnim klubom Zapadna Srbija.

Piše: Željko Dulanović

Izvor: Dobro jutro

Ostavite komentar