Vojvodina: Subvencije i beskamatni krediti za razvoj turizma u 2022. godini

 

Sporazum između Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam i Razvojnog fonda AP Vojvodine, na osnovu kojeg Sekretarijat subvencioniše troškove naknade za obradu kreditnog zahteva i kamate po konkursima Fonda u oblasti turizma, poptisan je  u Pokrajinskoj vladi. Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i direktor Fonda Goran Savić.

Troškovi koje subvencioniše Sekretarijat u iznosu od tri miliona dinara odnose se na konkurse za dugoročne kredite za razvoj turizma i, posebno, seoskog turizma, koje raspisuje Razvojni fond Vojvodine u 2022. godini, u cilju povećanja nivoa opremljenosti turističkih kapaciteta.

 

ČITAJTE I: Nova konkursna linija RFV – finansiranje klimatski održivih investicija

 

 

Sporazum su potpisali pokrajinski sekretar dr Nenad Ivanišević i direktor Fonda Goran Savić.

-Nastavljamo saradnju sa Razvojnim fondom Vojvodine u interesu korisnika sredstava i kredita Fonda. Ovo nije jedini sporazum koji imamo sa Fondom. Podsetiću i na sporazum o rodno senzitivnom kreditiranju, kojim smo definisali kamate u različitim iznosima za vlasnice turističkih potencijala, kako bi se što više ekonomski osnažile. Ono što će uslediti jeste potpisivanje sporazuma sa Garancijskim fondom, sa Turističkom organizacijom Vojvodine, kao i sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, rekao je Ivanišević.

On je dodao da je cilj udruživanja sredstava i kapaciteta nastavak smanjenja stope nezaposlenosti na teritoriji AP Vojvodine, što pokazuje jasnu orijentaciju budžeta Sekretarijata ka krajnjim korisnicima.

Direktor Razvojnog fonda Vojvodine istakao je da se ova kreditna linija u saradnji sa Sekretarijatom sprovodi već dugi niz godina veoma uspešno, te da je doprinela povećanju i unapređenju turističkih potencijala u AP Vojvodini.

-Naglasio bih da je ova kreditna linija beskamatna, a da su konkursi otvoreni do kraja 2022. godine. Finansira se izgradnja kapaciteta i objekata koji služe turizmu i ugostiteljstvu, za razvoj ruralnog, verskog, sportsko-rekreativnog i drugih vidova turizma, te za podizanje nivoa seoskih domaćinstava. Period otplate kredita je sedam godina uz 24 meseca grejs perioda i kamatnom stopom od 1 do 3 procenta, koju u potpunosti subvencioniše Sekretarijat, koji pokriva i troškove naknade kredita, rekao je Savić.

Korisnici ovih kredita mogu biti pravna lica i preduzetnici, odnosno mikro, mala i srednja pravna lica, za iznose od 300.000 do 20 miliona dinara po subvenciji, uz sopstveno učešće od 20 odsto ukupne vrednosti projekta. Pored toga, konkursom namenjenim fizičkim licima, nosiocima komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva na teritoriji AP Vojvodine sa aktivnim statusom, predviđena su sredstva u iznosu od 300.000 do 10 miliona dinara po subvenciji, sa istovetnim uslovima kao i za pravna lica.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 
 

Udruživanje sredstava Sekretarijata i Fonda stvara uslove za povećanje kvaliteta i proširenje ponude u pružanju turističkih usluga, podiže stepen konkurentnosti i utiče na smanjenje stope nezaposlenosti sa povećanim radnim angažmanom u okviru turističkih delatnosti. Pored izgradnje, adaptacije i opremanja turističkih objekata, smeštajnih i uslužnih kapaciteta, krediti obuhvataju i sportsko-rekreativne i rehabilitacione objekte, seoska domaćinstva, plutajuće objekte i prevozna sredstva u funkciji turizma, kao i izradu suvenira.

Ostavite komentar