Zbog nedostatka vlage, pšenica pati

Nedostatak vlage u zemljištu srednjobanatskim ratarima zadaje velike glavobolje, posebno proizvođačima pšenice. Padavina još od jesenas nema dovoljno, a iako su temperature vazduha daleko od letnjih, pšenica se suši. U pojedinim delovima atara sekundarni izdanci na biljkama su odbačeni, što će svakako uticati na smanjenje prinosa. Stručnjaci kažu da kiša nikada nije bila potrebnija ovom usevu.

-Ne pamti se da je pšenica ovako stradala od suše i da pati zbog nedostatka vode . Dešavalo se da ona podgori u junu od visokih temperatura i da prinudno sazri, pa da to bude uzrok lošeg stanja useva i prinosa. Ovaj veliki nedostatak vlage provlači se od jeseni, preko zime do sada. Kod pšenice je ova situacija mnogo izraženija nego kod prolećnih useva. Trošila je vodu tokom zimskog perioda i u proleće. Kada je počela da raste i da vlata, povećano je stablo i tada je pšenica svu vodu potrošila i iscrpela. Zbog toga u pojedinim delovima atara ima dosta pšenice koja se suši. Potpuno su odbačeni sekundarni izdanci i usevi su retki. Svakako da se od jednog primarnog izdanka, sa jednim klasom ne može očekivati ni dobar rod, kaže Zorica Rajačić iz PSS Zrenjanin.

Prema njenim rečima, proizvođači su se trudili da odrade sve što je u njihovoj moći kada se govori o zaštiti biljaka. Kiša koja je pala proteklih dana, uticaće na nalivanje zrna, ali samo na onim pšenicama koje imaju očuvane listove, tj. list zastavičar i bar još jedan list, kao i za one pšenice koje su u boljem stanju. Mnogi usevi hlebnog zrna imaće minimalne koristi ili skoro nikakve. Padavine ne mogu sada popraviti stanje na usevima koji su potpuno odbacili sekundarne izdanke i koji su proređeni. Mogu samo pomoći da se to što je formirano, mali i malobrojni klasovi, naliju. Temperature vazduha u ovom periodu odgovaraju nalivanju zrna pre svega kod ječmova kao i kod pšenice.

-Situacija u ataru je dosta različita. Ima delova gde se pšenica bolje drži i tu mogu da se očekuju i bolji prinosi. Možda je rano o tome govoriti, ali po ovome sada teško da će biti i prosečna godina kada se govori o rodu pšenice. I tamo gde je ona u sadašnjim uslovima dobra, daleko je to od stvarno dobrog stanja. Pšenica je zaista obećavala, dobro je nikla, dobro se izbokorila i onda se javio nedostatak vode, kaže Rajačićeva i napominje da količina padavina ispod 20 litara po kvadratnom metru nema nekog uticaja jer one samo malo prokvase zemlju. U ovom trenuktu u Srednjem Banatu nije pala ni polovina kiše koje bi zadovoljile višegodišnji prosek padavina u maju. Dodatni problem u Banatu je vetar jer sve što padne jako brzo se isuši.

Tekst: Jasna Bajšanski

Foto: Zorica Rajačić, PSS Zrenjanin

Ostavite komentar