Žitounija: Odluka o zabrani izvoza brašna štetna, odmah da se ukine

 

Odluka o zabrani izvoza brašna iz Srbije je štetna, jer su ogromni viškovi i ne znamo šta ćemo sa njim, tražimo da se odmah skine zabrana, rekao je predsednik Udruženja mlinara i fabrika testenina „Žitounija“ Zdravko Šajatović.

 

ČITAJTE I: Privremeno zaustavljanje eksporta samo sirovog ulja

 

 

On je agenciji Beta rekao da je zabrana izvoza brašna nepotrebna, jer na to ne upućuju bilansi i da su razočarani i mlinari i tradicionalni kupci u Bosni i Hercegovini (BiH), Severnoj Makedoniji i Crnoj Gori.

– Postoji ogroman višak brašna, ne znamo šta ćemo sa njim, a cene nikad nisu bile bolje i prilika je da i mlinari zarade. Zbog toga tražimo da se odmah ukine odluka o zabrani – rekao je Šajatović.

Dodao je da Crna Gora i BiH čak nemaju robne rezerve brašna i da postoji mogućnost da Srbija izgubi tradicionale kupce, jer su se u tim zemljama već javile pojedine ambasade, spremne da im pomognu u obezbeđenju brašna.

Vlada Srbije donela je  odluku koja je odmah stupila na snagu da se zabrani izvoz brašna, pšenice, kukuruza i jestivog ulja.

Šajatović je rekao da, kada se izgubi poverenje kupaca, teško ga je povratiti, a ako se i povrati to ne bude bez određene štete.

Istakao je da je, kada je takva odluka doneta, zbog korona virusa pre oko dve godine, da je odmah i ukinuta i da su tada rasprodati viškovi, jer je izvoz brašna bio duplo veći nego pre zabrane. Šajatović je rekao da su kupci brašna pre desetak dana čuli za zabranu i da su ugovorili kupovinu i avansno platili i da je sada „haos“ u mlinovima, jer su kamioni došli po robu.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 
 
 
 

Kupci, kako je rekao, zbog sklopljenih, međunarodnih, ugovora, imaju pravo da za sedam dana zatraže međunarodnu arbitražu i sigurno će dobiti spor, a mlinovi će morati da plate „penale“.

– Za tri-četiri meseca je nova žetva i ne znam ko će da kupi pšenicu ako mlinovi nemaju novca da je kupe – rekao je Šajatović.

Dodao je da Srbija ima ogromne kapacitete u mlinskoj industriji, predviđene za nekadašnju Jugoslaviju, i da oni sada ne mogu da se koriste, jer nemaju kome da prodaju brašno.

Ostavite komentar