Zrenjanin: Poljoprivrednici sa današnjeg protesta poručili – Saterani smo uza zid

Poljoprivrednici iz Zrenjanina i okoline organizovali su danas drugi protest u ovom mesecu. To su učinili da bi izrazili nezadovoljstvo zbog visokih cena đubriva i goriva i izostanka podrške države u ovoj situaciji. Kao i pre dve nedelje, oni su se okupili na parkingu ispred Kristalne dvorane, a zatim su se traktorima zaputili u protestnu vožnju gradom.

 

ČITAJTE I: EU: Zeleno svetlo za brže odobravanje biopesticida

 

 

Poljoprivrednik iz Zrenjanina Slavko Vukov poručio je da današnji protest pokazuje spremost ratara da istraju u svojoj nameri, a to je da im se ispune zahtevi koje su uputili Vladi Srbije.

– Juče smo bili na razgovoru u Vladi i mi smo tamo obrazložili sve naše zahteve. Imamo ozbiljan problem, pre svega zbog rasta cena veštačkog đubriva. Obećano nam je da ćemo sutra dobiti neki odgovor kako država može da pomogne poljoprivrednicima. Da li će nas to zadovoljiti ili ne, znaćemo sutra. Ovo danas nije protest koji treba da diže tenzije, jer smo imali razgovor i idemo u pravcu iznalaženje rešenja. Ovo je samo iskazivanje naše spremnosti i rešenosti da istrajemo u svemu ovome – kazao je Vukov.

Ništa bez ozbiljnije pomoći države

 Poljoprivrednik Svetislav Seležan iz Zrenjanina je istakao da je ova godina specifična po tome što su se u svetu dogodile velike promene, prvenstveno kada je reč o poskupljenju energenata.

– To se u velikoj meri odrazilo i na nas. Borimo se koliko god možemo, crpimo naše resurse, ali bez ozbiljnije pomoći države ti resursi se brzo tope. Svi mi smo već zaduženi kod banaka i na drugim mestima, tako da je jako teško isplivati i pokriti sve troškove. Naša roba je poskupela 30 – 40 posto, a repromaterijal 200 – 300 posto. Čemu onda možemo da se nadamo u ovakvoj situaciji – obrazložio je Seležan.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

U današnjoj protestnoj vožnji učestvovao je i Dalibor Paskulov iz Botoša, koji je poručio da trenutno ne postoji sistemsko rešenje za probleme poljoprivrednika.

Tekst i foto: zrenjaninski.com

 

Ostavite komentar