Fendt najavio proizvodnju električnog traktora e100 Vario

 

Fendt je još 2017. godine razvio prototip e100 Vario koji je tada predstavljao jedan od prvih traktora na električni pogon, a prezentovan je te godine sajmu Agritechnica.

Kristof Grublingof, šef prodaje Fendta, najavio je protekle nedelje da bi serijska proizvodnja mogla započeti 2024. godine u S i V varijanti, navodi Agrarheute. Za sada je planirano 1.000 jedinica, a raspon perfomansi se kreće od 90 do 95 KS. Proizvodnja bi se trebalo da se odvija u Marktoberdorfu.

 

ČITAJTE I: Najbolji traktori za 2022. godinu odabrani su u Bolonji

 

 

Grublingof kaže da potražnja za potpuno električnim Fendtom ne dolazi samo iz komunalnog sektora, gde se traži da javni travnjaci treba da se održavaju uz ekološki otisak.

Veliki interes iskazali su i vinogradari i povrtari, a upiti ne dolaze samo iz Nemačke nego i iz skandinavskih zemalja, kao i američke Kalifornije.

Trenutno rade na ispitivanju može li se sprovesti elektrifikacija sa 150 ili 180 KS za najmanje četiri do šest sati upotrebe. Akumulatorsko-električni traktor Fendt e100 se puni u standardizovanoj CCS utičnici od 23 kW ili alternativno na Super punjačima sa jednosmernom strujom. Jedno punjenje baterije dovoljno je za oko četiri sata korišćenja. Baterija je teška 600 kg i potrebna je zapremina od 0,3 m³.

Za sada ne postoji kataloška cena, ali Leo von Stilfried, direktor Premium Tractor Platform u AGCO-u, predviđa da će one značajno pasti čim budu dostupni veći kapaciteti baterije. Kaže kako nas u budućnosti čeka niz različitih tehnologija.

– Imamo električnu energiju, vodonik, kombinaciju oba, biometan kao tečno ili gasno gorivo kao i sintetička goriva. Svako ima svoje prednosti i mane, a poljoprivrednicima je relativno lako rukovati električnom energijom – tvrdi, dodajući da u narednih nekoliko godina treba razjasniti političke okvire da bi proizvođači znali kako se celokupna poljoprivredna industrija može prilagoditi:

– Biće različitih rešenja u različitim klasama performansi.

Alternativni pogoni

Alternativni pogoni za traktore za Fendt su važna tema. Uporedo sa razvojem električnih, ova kompanija razvija one s pogonom na hidrogen. Osvojili su nagradu DLG Agrifuture Concept za projekat modela H2Agrar koji ima za cilj da istraži kako se vodonik može koristiti za poljoprivredne mašine.

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku
 
 

Oni će se tokom projektnog perioda koristiti na dve poljoprivredne testne farme u regiji Haren gde će se utvrditi njihova potrošnja i istražiti tehnički zahtevi za odgovarajuću infrastrukturu.

Izvor: Agroklub

Ostavite komentar