Prvi Sajam jagodičastog voća 2. jula u Beogradu

 

Belgrade Berry Festival, prvi festival jagodičastog i bobičastog voća biće održan 2. jula u Beogradu, na Savskoj promenadi ispred tržnog centra Galerija, najavljeno je danas iz Prviredne komore Srbije.

Manifestacija će u potpunosti biti posvećena promociji proizvođača jagodičastog voća po kojem je Srbija postala poznata u celom svetu, istaknuto je na konferenciji za novinare organizovanoj u Privrednoj komori Srbije.

 

 

ČITAJTE I: Šumadijski dani šljive u Stragarima zakazani za kraj jula

 

– Ideja festivala Belgrade Berry je da predstavimo, domaćoj javnosti ali i drugim gostima, ono po čemu smo poznati u svetu, a to je jagodičasto voće – malinu, jagodu ,borovnicu, kupinu, ribizlu, aroniju i sve one proizvode koje izvozimo u velikoj količini. Srbija svake godine proizvede oko 100.000 tona malina od čega se veliki deo izveze. To je jedan od sektora koji je najstabilniji kada se govori o voćarstvu i Srbija je među prva tri izvoznika u svetu uz Poljsku, Meksiko i Čile. Isto je i sa smrznutim voćem – rekao je Veljko Jovanović, savetnik predsednika PKS.

On je dodao da će pored predstavljanja ponude voćnih proizvoda na festivalu biti održan i edukativni panel posvećen održivoj proizvodnji.

– Kroz edukativne radionice želimo da sve zanteresovane uvedemo u budućnost održive proizvodnje hrane i mogućnosti koje se nude svim zainteresovanima da postanu deo prehrambene industrije. Tema ličnog zdravlja i zdravlja planete zahteva sveobuhvatan pristup u proizvodnji i o tome ćemo govoriti na panelu – rekao je Jovanović.

On je pozvao zainteresovane izlagače da se prijave za učešće na festivalu i dodao da svi prijavljeni koji su zainteresovani za dobijanje žiga “ Čuvarkuća“ imaće besplatnu prijavu za ovaj žig kao i 30 posto popusta u prvoj godini korišćenja ove oznake kvaliteta.

Aleksandar Veljanović iz Pelegrin studija najavio je da će u sklopu programa festivala pored predstavljanja izlagača biti predstavljene inovacije iz oblasti zelene ekonomije, organske proizvodnje ali i umetnici koji stvaraju od recikliranog materija.

Zagorka Marković iz GIZ-a koji je podržao održavanja festivala kroz projekat Private Sector Development istakla je da je fokus ovog projekta organska poljoprivreda ali i održiva proizvodnja.

– Naš fokus se pomera sa organske poljoprivrede na održivu poljoprivredu i zato nas raduje da podržimo ovakav inovativan format događaja. U narednom periodu naše interesovanje biće usmereno i na zelenu tranformaciju i zato nam je drago što će u okviru festivala biti održani i stručni paneli na ovu temu – rekla je Markovićeva.

– Srpska malina i generalno bobičasto voće iz Srbije nije kod nas dovoljno prepoznato koliko je poznato u svetu. To je naše blago koje nam je priroda omogućila i želimo da ga predstavimo domaćoj javnosti kao najleši spoj domaćeg, zdravog i ukusnog – kaže Jovana Marković, jedan od izlagača na ovom festivalu.

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu 
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebooku

Belgrade Berry Festival održaće se u saradnji i uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju -GIZ, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Turističke organizacije Srbije.

Foto: Pixabay

Ostavite komentar