Najveća Međunarodna konferencija o suncokretu na Novosadskom sajmu

 

Međunarodna konferencija o suncokretu, najveća ove vrste u svetu, otvorena je danas u Kongresnom centru  „Master“ i okupila je više od 450 istraživača iz 30 zemalja.

Konferenciju je otvorio doktor Vladimir Miklič, rukovodilac Odeljenja za uljane kulture Instituta, predsednik organizacionog odbora Konferencije i predsednik borda Međunarodne asocijacije za suncokret (ISA). On je prilikom otvaranja rekao da se mnogo toga dogodilo u proteklih nekoliko godina i  da svet više nije isti nakon pandemije korona virusom.

 

 

ČITAJTE I: Smanjena tražnja na Produktnoj berzi – Cena novog roda pšenice 38 dinara

 

 

-Cilj konferencije je da vidimo koji su to pravci u kojima idu naučna istraživanja, ali i ono što će se primeniti u proizvodnji, jer su cene suncokreta na svetskom tržištu jako porasle, a polovina proizvodnje je ugrožena zbog zbivanja u Ukrajini. Zato je suncokret kultura u koju se sve više ulaže i sve to mora biti praćeno novim tehnologijama, rekao je dr Miklič.

Generalni direktor Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, doktor Jegor Miladinović  upoznao je prisutne sa radom Instituta i rekao da ova institucija već decenijama aktivno učestvuje u mnogim nacionalnim i internacionalnim projektima.

– Naučni radnici Instituta su još sedamdesetih godina, među prvima u svetu, stvorili hibride suncokreta i prvi su pronašli izvor otpornosti na bolest Phomopsis i stvorili otporne hibride, rekao je dr Miladinović.

Prisutne je pozdravio generalni direktor Novosadskog sajma, Sloboda Cvetković, koji je rekao da mu je drago što je Novosadski sajam domaćin jednog ovako važnog skupa i što se konferencija održava drugi put u Novom Sadu. On je poželeo prisutnima prijatan boravak i izrazio želju da u bliskoj budućnosti Sajam i Novi Sad opet budu mesto njihovog susreta.

 

-Veliko mi je zadovoljstvo što smo podržali jedan ovakav međunarodni skup, a podržavaćemo i sve ostale, jer je posle izazova pandemije važno da se naučnici sretnu uživo i razmene iskustva i znanje. Posebno mi je drago što je organizator naš naučni Institut, jer doprinos koji oni donose naučnoj zajednici je nemerljiv, a mi ćemo nastaviti da ulažemo u nauku i u mlade kadrove, izjavila je državna sekretarka u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof dr Marijana Dukić Mijatović.

Poslednjeg dana održavanja, u četvrtak, 23. juna,  organizovan je  „Dan polja“ na Odeljenju za suncokret na Rimskim šančevima.

 

 

 

Zaprati Agroportal znanje je moć na Instagramu
Lajkuj Agroportal znanje je moć na Facebook 

Organizator događaja je Institut za ratarstvo i povrtarstvo u Novom Sadu, pod okriljem Međunarodne asocijacije za suncokret ISA (International Sunflower Association). Podršku su pružili: Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Autonomne Pokrajine Vojvodine i Kongresni biro Srbije.

Izvor: Novosadski sajam

Ostavite komentar